Kwartaal Nieuwsbrief

Voorwoord Q4


Voor beleggers lijkt 2019 een mooi jaar te worden.
In alle profielen zien we stevige winsten.

De BREXIT blijft de gemoederen bezighouden zoals in de afgelopen jaren. Na het bereiken van een akkoord met de EU laat Angela Merkel weten niet zomaar een verhoging van de bijdrage aan de EU te accepteren als het UK uittreedt. Hiermee neemt Berlijn voor het eerst positie in omtrent het steekspel over de EU begroting. Het schaart zich aan de kant van onder meer Nederland. Parijs zal hier niet blij mee zijn, Frankrijk heeft namelijk een meer ambitieuze visie op de ontwikkeling van de EU.

De laatste weken lijkt de spanning tussen de Verenigde Staten en China af te nemen. Een subakkoord lijkt te zijn bereikt maar is nog niet getekend. Wel komen er nu berichten naar buiten dat vooral in 2020 de invoerheffingen de consumenten gaan raken. In de VS en Europa worden flinke prijsstijgingen van met name electronica verwacht. Een van de gevolgen van de handelsoorlog is een afnemende groei in China.

De ECB (Europese Centrale Bank) was afgelopen kwartaal ook weer duidelijk aanwezig. Draghi regeert over zijn graf. Zoals bekend gaat Christine Lagarde het stokje van hem overnemen. In de laatse vergadering heeft de ECB de rente verlaagd van -0,4% naar -0,5%. Verder is het opkooppprogramma weer van stal gehaald. Vooral de Noordelijke staten zoals Nederland zijn het hier niet mee eens. In opmerkelijk harde bewoordingen heeft DNB president Klaas Knot zijn ongenoegen hierover geuit. Vriend en vijand zijn het over 1 ding eens: Draghi zal de geschiedenis ingaan als de ECB president die de EURO gered heeft. In 2012 lag de Euro onder zware druk. Griekenland leek te gaan vallen en er was de angst dat andere financieel zwakke staten meegesleurd zouden worden. Tijdens een speech in Londen op 26 juli 2012 vertelde Draghi dat de Europese economie er hememaal niet zo slecht voorstond en sprak hij de historische woorden: “Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.” Deze woorden waren precies wat de financiele markten nodig hadden. De ECB kocht daarna op grote schaal obligaties op en de rentes daalden overal spectaculair. De euro was gered.

Negatieve rentestanden lijken het nieuwe normaal te worden. Beleggingscategorieen zoals aandelen, goud en vastgoed blijven daarom aantrekkelijk. Zelfs met een afkoelende wereldeconomie. Wij zijn daarom volbelegd in aandelen.

Op onze beursborrel van 9 oktober jl. in Harderwijk gingen wij in op beleggen in vastgoed. Wij lichten een switch in onze vastgoedallocatie in deze nieuwsbrief toe. Op de vorige beursborrel van 19 juni in Rotterdam was het thema beleggen in het verre oosten. In deze nieuwsbrief lichten wij toe waarom deze regio aantrekkelijk blijft om in te beleggen.

Blauwtulp geeft u ook de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk te beleggen (voor uw pensioen). U kunt uw Blauwtulp Privé Pensioen Rekening eenvoudig, snel en geheel online openen. U gaat hiervoor naar https://lijfrente.blauwtulp.com.

Wij wensen u veel leesplezier!

Arent Thijsen
Algemeen Directeur Blauwtulp Wealth management