Kwartaal Nieuwsbrief

VOORUITBLIK AANDELEN EN OBLIGATIES


Sommige analisten zeggen dat door de centrale banken zowel de aandelen als de obligaties in een enorme bubbel zitten, die iedere keer verder wordt opgepompt door de centrale banken. Of die stelling klopt kunnen we meten. Bij aandelen kunnen we bijvoorbeeld kijken naar I.B.E.S. Dit is een onderneming die de mening verzamelt van analisten en daar een gemiddelde consensus over bepaalt.

In de boven staande figuur kunnen we zien dat op basis van deze maatstaf aandelen normaal gewaardeerd zijn. De verwachte koers/winstverhouding schommelt rond de 15, wat historisch gezien redelijk normaal is. Wij zien dat in de VS de k/w wat hoger ligt door een hogere verwachte winstgroei.

Voor obligaties zouden we kunnen kijken naar de stand van de rente. Hoe lager, hoe duurder obligaties. Een alternatieve manier is om te kijken naar de hoeveelheid obligaties (in waarde) die een negatieve rente heeft. In de grafiek op de volgende pagina is te zien dat er recent een nieuw record is gebroken. Het uitstaande bedrag aan obligaties met een negatieve rente bedraagt nu meer dan $10 biljoen. De hoeveelheid uitstaande schuld is überhaupt weer op een hoogtepunt gekomen. Er is meer schuld dan ooit te voren.

Optimistische analisten zeggen dat we in een nieuw tijdperk leven waarin centrale banken het voor het zeggen hebben en dat zij er voorlopig alles aan doen om iedere grote crisis af te wenden. Door de tot recordhoogten opgebouwde schuldenbergen in de wereld kunnen de centrale banken ook niet anders dan ondersteuning blijven bieden.