Kwartaal Nieuwsbrief

Vooruitblik 2019 Q4 en 2020


Alles overziende hebben we de volgende visie over de verdeling tussen en in beleggingscategorieën:
  • Ten opzichte van vorig kwartaal zijn nu de aandelenallocaties weer volbelegd. We hielden vorig kwartaal nog wat cash achter de hand, maar de trend in aandelen is nog altijd omhoog gericht, ondanks de zorgen over de economische groei.
  • Alternatives blijven ruim in de portefeuille. Hoewel ze sinds begin 2018 grosso modo teleurgesteld hebben denkt Blauwtulp ze nodig hebben als een vorm van risicodemping als het toch misgaat op de financiële markten.
  • Obligaties zijn, ondanks de goede prestaties in het derde kwartaal, in alle profielen nog steeds onderwogen. De lage rente maakt staatsobligaties zeker nu niet meer interessant. Ook met bedrijfsleningen moeten we voorzichtig zijn. De beloning (in de vorm van yield) weegt eigenlijk niet op tegen de risico’s.
  • Hoogrenderend krediet is duur en verliest cyclussteun, wat typisch laat in de cyclus is, wanneer de winstgroei vertraagt en er bezorgdheid bestaat over wanbetalingen. Deze conclusie trokken we vorig kwartaal ook al, maar schijnbaar waren we hiermee te vroeg, gezien de verder stijgende indices voor high yield-obligaties.
  • Reële activa (direct vastgoed en grondstoffen): die zijn met goudmijnen (offensieve profielen) en het Capiva Plus Fund (zie Fonds In, Fonds Uit) nu ruim ingevuld in de portefeuilles.
  • Valuta’s zijn in het huidige klimaat lastig te voorspellen, mede door de handelsoorlog. Alle belangrijke regio’s willen bovendien een zwakke munt. Dat helpt de export en economische groei. Uit spreidingsoogpunt wil Blauwtulp valuta’s niet afdekken.