Kwartaal Nieuwsbrief

Voorkeuren voor beleggingsstrategieen


Alles overziende hebben we de volgende visie over de verdeling tussen en in beleggingscategorieën:

  • In onze diverse aandelenproposities hebben we nog wat cash achter de hand om te kijken of de negatieve indicaties opvolging krijgen in nog meer pessimisme, om daarna de cash weer op lagere niveaus in te kunnen zetten. Bij aandelen zitten we overwogen in Europa en opkomende markten.
  • Alternatives blijven ruim in de portefeuille. Hoewel ze sinds begin 2018 grosso modo teleurgesteld hebben denkt Blauwtulp ze nodig hebben als een vorm van risicodemping als het toch misgaat op de financiële markten.
  • Obligaties zijn in alle profielen onderwogen. De lage rente maakt staatsobligaties zeker nu niet meer interessant. Ook met bedrijfsleningen moeten we voorzichtig zijn. De beloning (in de vorm van yield) weegt eigenlijk niet op tegen de risico’s.
  • Hoogrenderend krediet is duur en verliest cyclussteun, wat typisch laat in de  cyclus is, wanneer de winstgroei vertraagt en er bezorgdheid bestaat over wanbetalingen.
  • Reële activa: we kijken steeds meer naar reële activa als direct vastgoed en grondstoffen. Vooral de laatste zijn fundamenteel goedkoop, maar zijn inmiddels wel begonnen met een ‘rebound’, kijk naar de stijging van bijvoorbeeld goud en goudmijnen.
  • Valuta’s zijn in het huidige klimaat lastig te voorspellen, mede door de handelsoorlog. Alle belangrijke regio’s willen bovendien een zwakke munt. Dat helpt de export en economische groei. Uit spreidingsoogpunt wil Blauwtulp valuta’s niet afdekken. Valuta’s van opkomende markten zijn nu erg ondergewaardeerd. Daarom zijn opkomende markten, voor obligaties in locale valuta, interessant. In onderstaande grafiek is te zien dat valuta’s uit opkomende markten op een 10-jaars dieptepunt staan.Ook de yen lijkt interessant, want deze munt is naast de dollar vaak een veilige haven in onzekere tijden.