Weekendmoment

Verkiezingsweekend in Frankrijk


Afgelopen week

 

Vorige week vrijdag keken we met spanning uit naar het weekend, omdat Noord Korea een nationale feestdag wilde vieren met een kernproef of testraket. Dit weekend kijken we uit naar de verkiezingen in Frankrijk. Mochten Le Pen of Méchelon, of beiden(!) de tweede ronde bereiken, dan zal de spanning nog wel even aanhouden. De beurzen lieten de afgelopen week een beetje verdeeld beeld zien. De AEX verloor ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag -0,7% en de Eurostoxx 50 -0,2%. De Amerikaanse S&P 500 won daarentegen 0,8%. De kwartaalcijfers zijn over het algemeen goed en van de 82 bedrijven uit de S&P 500 die hun cijfers bekend gemaakt hebben, zat ongeveer 75% boven de verwachting van analisten (bron: Financieel Dagblad). Verder deze week: Franse verkiezingen spannendste sinds jaren, China in hogere staat van paraatheid en daling van de olieprijs ondanks terugdringen productie.

 

verkiezingen

Bron: Bloomberg / Ipsos

Komende zondag vindt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats en het belooft de spannendste verkiezing in jaren te worden. De moord op een politieman gisteren in Parijs, heeft gezorgd voor een vroegtijdig einde van de politieke campagnes in Frankrijk. De aanslag vond plaats op een moment dat de kandidaten live in een show op televisie waren. Gevraagd naar hun reactie gaven de kandidaten elk aan op hoe zij het terrorisme willen gaan bestrijden. De meeste kandidaten hebben hun geplande activiteiten voor vandaag afgezegd, alleen de extreemlinkse kandidaat Mélenchon gaf aan niet te zwichten voor de paniek en gewoon door te gaan met wat gepland staat voor vandaag. Morgen, de dag voor de verkiezingen,  is het niet toegestaan om campagne te voeren.

Zondag zal worden bepaald tussen welke twee kandidaten de eindstrijd zal gaan. Waar de markt het meest voor vreest is dat de twee overgebleven kandidaten Le Pen en Mélenchon zullen zijn. Le Pen heeft eerder aangegeven uit de Euro te willen stappen. Mélenchon heeft aangegeven Frankrijk niet uit de Euro of de EU te willen halen, maar hij wil EU verdragen herzien en beperkingen aan de ECB opleggen. Hij heeft ook gedreigd om alsnog te vertrekken als hij niet krijgt wat hij wil.

Volgens Frederic Leroux, fondsmanager bij Carmignac, zijn zowel Le Pen als Mélenchon een gevaar voor de markten, maar Mélenchon zou volgens hem een grotere verstoring zijn dan Le Pen. Zoals in bovenstaande grafiek van Bloomberg te zien is, liggen de kandidaten in de opiniepeilingen nog steeds heel dicht bij elkaar. Het wordt een spannend weekend.

 

korea

Bron: CNN

Vorige week werd met spanning uitgekeken naar het weekend, omdat Noord Korea iets ‘groots’ van plan was en de V.S. twee oorlogsschepen in de buurt hadden. Voorafgaand aan het weekend liep de retoriek hoog op door verklaringen van beide landen. Het weekend liep met een sisser af: op zondag schoot Noord Korea een raket af die vrijwel meteen ontplofte. Een reactie van de V.S. is tot nu toe uitgebleven. China heeft echter gewaarschuwd dat er waarschijnlijk een nucleaire test gepland staat voor 25 april. Dit is de verjaardag van het Koreaanse Volksleger.

Eerder had Trump aangegeven dat China zijn buurland onder controle moest houden en als het dat niet zou doen, de V.S. zelf zouden ingrijpen. Het lijkt erop dat China hier gehoor aan geeft. Gisteren gaven de V.S. aan dat hoger dan normale activiteit van Chinese bommenwerpers gesignaleerd was, wat zou kunnen wijzen op een verhoogde staat van paraatheid (bron: Zerohedge). Dit bracht president Trump ertoe te verklaren dat hij er vertrouwen in heeft dat de Chinese president er alles aan zal doen om de druk op het Noord Koreaanse nucleaire- en rakettenprogramma op te voeren. Wellicht verkleint dit de kans dat de V.S. zelf gaan ingrijpen en de situatie verder escaleert.

Tegelijkertijd heeft ook Rusland militair materieel en troepen naar de Russische grens met Noord Korea verplaatst.

olie-jaknikker

Bron: Marketwatch

De olieprijs daalde deze week met 4,7%. De OPEC en een aantal niet OPEC landen hebben vanaf november hun productie terug gebracht om de olievoorraden terug te brengen, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om de prijs naar een stabiel hoger niveau te krijgen. De dagelijkse productie is ten opzichte van november gedaald met 1,8 miljoen vaten. Met name Saudi Arabië (35%), Irak (12%) en Rusland (12%) hebben de productie flink teruggeschroefd. Iran en Libië, beiden vrijgesteld van de OPEC overeenkomst, hebben hun productie juist opgevoerd.

Een tijd lang leek het erop dat het terugbrengen van de productie werkte. Vanaf eind november liep de olieprijs op, maar in maart leek het vertrouwen dat de beperkingen in productie werken af te nemen en is de prijs weer aan het dalen. De olievoorraden liggen nog steeds ver boven het 5-jarig gemiddelde, dat als een soort evenwicht gezien wordt. Volgens experts duurt het met de huidige maatregelen nog minimaal een jaar voordat we weer rond dit niveau zitten. Uiteindelijk zullen de productiebeperkingen er waarschijnlijk voor zorgen dat de olieprijs opnieuw zal stijgen, maar met een afnemende groei in consumptie is het nog maar de vraag voor hoe lang.

 

Komende week

 

fear-en-greed-22-4-2017

De Fear & Greed index van CNN Money is wat teruggevallen tot in het neutrale gebied. De indicator geeft met name signalen bij extreme waarden en daarvan is nu geen sprake. Vanuit de sentimentsindicatoren komen op dit moment ook geen signalen. Wat overblijft is het koersbeeld. Dat ziet er voor de langere termijn, ondanks de recente terugval, nog steeds gunstig uit. Volgende week komt weer een groot aantal bedrijven met de cijfers over het eerste kwartaal en  op donderdag komt de ECB met het rentebesluit. Mocht op zondag in Frankrijk één van de meer extreme kandidaten zich plaatsen voor de tweede ronde, dan kan dit invloed hebben op het beurssentiment, maar we verwachten op dit moment geen grote bewegingen.

 

AEX afgelopen week

aex-22-4-2017