Kwartaal Nieuwsbrief

Terugblik vierde kwartaal 2019


In het vierde kwartaal zagen we een groot verschil tussen de rendementen van aandelen en die van obligaties. Het jaar 2019 werd een bijzonder beleggingsjaar. Alle beleggingscategorieën stegen en dat komt niet vaak voor.

Na een zwak 2018, met het een na op slechtste vierde kwartaal uit de geschiedenis, werd 2019 – tegen de verwachting in – één van de beste jaren uit de geschiedenis. Vooral het eerste kwartaal van 2019 was erg goed. Het vierde kwartaal was gemengd. Aandelen deden het uitstekend in de laatste drie maanden van het jaar, terwijl obligaties het lastig hadden. Obligaties kregen aan het eind van het jaar last van oplopende rente, door onrust op de Amerikaanse Repo-markt, hetgeen elders in deze nieuwsbrief uitgebreid aan de orde komt.

Dat 2019 uiteindelijk zo’n goed beleggingsjaar is geworden was door velen niet voorzien. In het vierde kwartaal van 2018 zakten de aandelenmarkten namelijk technisch gezien uit de stijgende trends. Door de dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China viel toen de economische groei terug en hielden diverse analisten voor 2019 zelfs rekening met een wereldwijde recessie. Maar zoals in de vorige nieuwsbrieven reeds beschreven kwam die recessie er niet, hoewel er wel sprake was van afvlakkende groei.

De beurzen konden in 2019 wereldwijd profiteren van nieuwe ondersteuning van de centrale banken. De Amerikaanse centrale bank, de FED, zette het verkrappende monetaire beleid uit 2018 (onverwacht) om in een verruimend monetair beleid. Ook de Europese centrale bank, de ECB, ging weer obligaties opkopen. De Japanse centrale bank, de Bank of Japan, schakelde het reeds jarenlang bestaande opkoopprogramma, waarbij in tegenstelling tot Europa en de VS, ook aandelen en vastgoed worden gekocht, in een hogere versnelling. Wat verder bijdroeg aan het positieve sentiment in 2019 was dat de zorgen over de handelsoorlog afnamen.

Opvallend was dat alle beleggingscategorieën een goed jaar hadden. De MSCI World steeg met 30%. De Amerikaanse aandelenmarkten deden het daarbij beter dan Europa en de opkomende markten. De S&P500, de index van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven, steeg maar liefst 33,1%. De MSCI Europa moest het doen met een rendement van 26,0% en de MSCI Emerging Markets kwam uit op 20,6%.

Ook andere beleggingscategorieën boekten plussen. De Europese staatsobligaties stegen met 6,7%. Goud steeg 17,7% en Brent Crude Olie pluste met 24,9%. De Credit Suisse Hedge Fund Index (in euro’s) had uiteindelijk een plus van 4,4%. Het komt niet vaak voor dat alle beleggingscategorieën tegelijkertijd omhoog gaan. Maar in de huidige wereld waarin door het beleid van de centrale banken aan geld geen gebrek is wordt blijkbaar alles gekocht. Beleggers zijn naarstig op zoek naar alternatieven voor de niet renderende spaartegoeden.

 

S&P500 AL MEER DAN 10,7 JAAR IN EEN BULLMARKT

Door de goede prestaties van aandelen hebben we nu te maken met de langste ‘bullmarkt’ uit de geschiedenis, althans kijkend naar de S&P500 Index. In de figuur is te zien dat deze al 10,7 jaar duurt. Een bullmarkt wordt hier gedefinieerd als een stijgende markt, waarbij tussentijdse correcties niet groter zijn 20%. Wat betreft stijgingspercentage kan de huidige bullmarkt in Amerikaanse aandelen zich meten met de beurshausse van de jaren twintig van vorige eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONDERWAARDERING WAARDEAANDELEN GROTER DAN OOIT

Ondanks dat alle aandelensectoren in 2019 stegen deden niet alle aandelen het even goed. Het waren vooral de technologieaandelen en de groeiaandelen die het voor het zeggen hadden. Aandelen als Apple, Microsoft en Tesla bereikten recordhoogten in het vierde kwartaal. Met name Apple, inmiddels verreweg het grootste aandeel ter wereld, droeg flink bij aan de goede beursprestaties.

Aan de andere kant blijven waardeaandelen die we typisch terugvinden in sectoren als Nutsbedrijven, Industrie, Energie en Materialen flink achter. Inmiddels is de waardering van groei versus waarde op een historisch hoogtepunt gekomen. De waarderingspremie van groeiaandelen is nu zelfs iets groter dan de premie van eind jaren negentig, vlak voordat de internetbubble uiteenspatte. In de grafiek wordt waardering bepaald op basis van verschillende fundamentele ratio’s als koers/ winst-verhouding en koers/boekwaarde verhouding. Wellicht tijd om weer eens naar aandelen als Koninklijke Olie te kijken?