Kwartaal Nieuwsbrief

TERUGBLIK 2018


2018: Annus Horribilis

Het jaar 2018 gaat in de boeken als een slecht beleggingsjaar. Het ‘slechte’ zit hem niet zo zeer in de procentuele dalingen van de verschillende beleggingscategorieën, maar meer in de slechte prestatie van bijna alle beleggingscategorieën.

 

In bovenstaand figuur is te zien dat eigenlijk alleen kortlopende staatsobligaties (T-bills) en langerlopende staatsobligaties (Treasuries) een kleine plus konden scoren. Het vermogen spreiden over verschillende beleggingscategorieën (les 1 van beleggen) bood derhalve geen soelaas. Ook defensieve beleggers moesten over 2018 helaas een min in de portefeuille accepteren.

De bekende beleggingsstrateeg Michael Hartnett van Bank of America Merrill Lynch vatte het beleggingsjaar als volgt goed samen: “The Wall Street news was bullish, but the price action was bearish”. Met andere woorden, de koppen in de krant waren vooral positief over de economische ontwikkelingen. De groei zat er goed in, de huizenmarkten deden het wereldwijd uitstekend en de werkloosheid daalde in diverse landen naar historische dieptepunten. Maar op de beurzen maakten beleggers zich vooral zorgen:

  • Vroege statistische indicatoren wezen op sterke afname van de economische groei in 2019. Zo daalden de ‘leading indicators’ in de belangrijkste economischeregio’s in de wereld. En de termijnstructuur van de rente kreeg een invers verloop, ofwel de lange rente werd lager dan de korte rente. Dit is in ongeveer 90% van de gevallen een voorbode van recessie.
    ….
  • De politieke onrust in het Verenigde Koninkrijk was (en is nog altijd) zo groot datgevreesd moet worden voor een harde Brexit. Diverse onderzoeksbureaus hebben uitgerekend dat dit niet goed is voor de economische groei van Europa en dus ook voor dewereld.
    ….
  • De handelsoorlog tussen China en de VS leek maar niet opgelost te worden. Het werd in de loop van het jaar duidelijk dat niet alleen China economisch zou lijden, wat tot uiting kwam in een daling van de Chinese beurzen van gemiddeld 25%, maar ook dat Amerikaanse bedrijven geraakt zouden worden.
    ….

Het was verder opvallend dat vooral het vierde kwartaal uitermate slecht was voor aandelen. Nu is het algemeen bekend dat oktober een slechte beursmaand kan zijn, maar november en zeker december horen statistisch tot de betere beursmaanden van hetjaar. Echter,december 2018 bleek voor Amerikaanse aandelen de op één na op slechtste december maand sinds de beurscrisis van 1929. In december barstte vooral de technologiebubble. De zogeheten FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) daalden na een uitstekende prestatie in de eerste helft van 2018 hard.