Kwartaal Nieuwsbrief

Voorwoord: Rentestijging in Amerika en handelsoorlog domineren het financiële nieuws.


Net voordat deze nieuwsbrief werd gedrukt doken de beurzen in het rood. Europese beurzen staan ca. 10% lager dan begin dit jaar. De uitzondering is de USA, met name de technologiesector maakt hier het verschil. Zoals wij later zullen behandelen zijn de voornaamste redenen die aangevoerd worden voor de daling de rentestijging in de USA en de handelsoorlog. Dit in combinatie met stevig opgelopen waarderingen, BREXIT perikelen en wat onrust in Italië maakten de scherpe dalingen mogelijk.

Behalve de genoemde factoren is er eigenlijk geen reden voor een diepere correctie. De economieën van de USA, Europa en Japan draaien goed. Vastgoedmarkten blijven goed presteren. De rente en inflatie lopen wel wat op maar in de grote economieën zeker niet ongecontroleerd. Dan resteert enkel een waarderingsvraagstuk. Gegeven een rente in de USA van 3,5%, wat is dan de correcte waardering, gegeven de groei die plaatsvindt en de bedrijfscijfers die worden gepresenteerd? Deze laatste factoren gaan in de komende weken bepalen of we kunnen gaan herstellen of dieper weg zakken.

Wij kunnen stellen dat de uitverkoop op de beurzen is begonnen. Gegeven onze visie dat het voornamelijk een herwaarderingscorrectie is met flink wat emotie in combinatie met winstnemingen zien we mooie instapkansen ontstaan. Maar op welk moment moet er dan ingestapt worden? Voor sommige aandelen kan dit al het moment zijn. Bij andere aandelen zien we juist nog steeds veel correctiepotentieel, door een hoge waardering zonder veel groeipotentieel.

Vastgoed is bij onze klanten altijd een favoriet onderwerp. Naast direct vastgoed laten wij zien dat beursgenoteerd vastgoed ook een optie is.

De Amerikaanse rente stijgt. Hoe kan je daar als Europese belegger van profiteren? En wat zijn de valkuilen? En is de rente in de opkomende economieën na de daling van obligaties ook niet heel aantrekkelijk geworden? Wij gaan ook hier op in.

Wij laten in de column over financiële planing zien hoe u na de verkoop van uw bedrijf uw financiële situatie goed kunt plannen en hoe u met de juiste vermogensstructurering uw voordeel kunt doen.

Kunstenaar Han Lammers vertelt over het verband tussen kunst en wiskunde. En over kunst gesproken: velen van u hebben het uitzicht van de 43e verdieping op de Maastoren bewonderd. Weet u dat u ook in onze boardroom kunt vergaderen?

De volgende beursborrel wordt gehouden op 31 oktober in Harderwijk, onder andere voor onze Veluwse relaties.
Wij zien u graag, meld u aan bij uw vermogensmanager.
Daarnaast attendeer ik u nog graag op het Rotterdam Arrangement: met de watertaxi naar Hotel New York voor een smakelijke lunch, gevolgd door een rondleiding op de SS Rotterdam.
Wij horen het graag.


Arent Thijsen
Algemeen Directeur
Blauwtulp Wealth management