Kwartaal Nieuwsbrief

KANSEN EN RISICO’S VAN AANDELEN IN HISTORISCH PERSPECTIEF


Op grond van het voorgaande kan de conclusie getrokken worden dat aandelen te prefereren zijn boven obligaties. Maar behalve verwacht rendement is het risco van belang. Met risico wordt bij aandelen vaak de standaarddeviatie bedoeld, dit is de beweeglijkheid rondom het gemiddelde. De standaardeviatie bij aandelen is groter dan bij obligaties. Dit is een reden waarom obligaties wat beter geschikt zijn voor beleggers die niet teveel fluctuaties in de jaarlijkse rendementen willen hebben.

Maar aandelen hebben wel een hoger verwacht rendement dan obligaties. Dus als u de jaarlijkse fluctuaties voor lief neemt, en niet emotioneel de aandelen verkoopt bij een tussentijdse daling, wordt u daar op lange termijn goed voor beloond (nog beter is het uw vermogen in beheer te geven bij een vermogensbeheerder die de emotie uitschakelt).

Hieronder een lange termijn grafiek voor de opbrengst van aandelen en een grafiek van de tussentijdse (soms hele forse) dalingen.

CORRECTIES KOMEN EN GAAN

 

Standpunt Blauwtulp

Het is lastig een kant te kiezen. Daarom laten we ons bij Blauwtulp graag leiden door objectieve, deels trendmatige modellen. Wijzen die op een opwaartse trend dan blijven we zitten, ondanks alle zorgen die analisten kunnen uitspreken. Komen we in een neerwaartse trend dan bouwen we posities af, tot maximaal 50% en houden we de risico’s onder controle, om vervolgens vanaf minder diepe dalen weer te kunnen klimmen. Op basis van onderzoek menen we dat dit de beste rendement-risicoverhouding van beleggingsportefeuilles op de lange termijn oplevert.

Er zijn door de ontwikkelingen op de markten wel een aantal thema’s doorgevoerd in de portefeuilles:

  • aandelen hebben in alle risicoprofielen een hogere strategische weging dan obligaties, omdat obligatiekoersen door de ingrepen van centrale banken meer opgeblazen zijn dan aandelen.
  • Er wordt meer spreiding dan voorheen doorgevoerd, door bijvoorbeeld meer in alternatieve vormen van beleggen te alloceren en in het offensieve profiel in goudmijnen te beleggen omdat die heel anders bewegen dan de standaard beleggingscategorieën.
  • Er wordt nog actiever beheer doorgevoerd. We zien namelijk dat er zich steeds meer sectorrotaties voordoen. Dit zorgt er voor dat bepaalde aandelen tijdelijk goedkoop kunnen zijn en andere weer duur. Hierdoor ontstaan kansen, door bijvoorbeeld de goedkope te kopen en de dure te verkopen, mits gewerkt wordt binnen een gestrucureerd beleggingsproces