Kwartaal Nieuwsbrief

Gastartikel Het Ontwikkelaarsgilde: Veranderen – kunst of kunde?


Veranderingen. Ze volgen elkaar steeds sneller op en worden complexer. Maar leiden helaas in de meeste gevallen niet tot het gewenste resultaat, zo blijkt uit onderzoek. Veel energie en motivatie gaat daardoor verloren. Zijn veranderingen wel te beïnvloeden en te ‘managen’? Jazeker. Maar veranderen is een vak. Dat om vakmanschap vraagt. En dus om meesterschap, vindt het Ontwikkelaarsgilde, een adviescollectief met Gildemeesters gespecialiseerd in verandervraagstukken.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70% van de verandertrajecten niet tot een goed einde wordt gebracht. Dat is onnodig. Ze kunnen ook probleemloos en succesvol verlopen. Maar dat vraagt om talent én vakkennis. Om eigentijdse veranderaars die sturing kunnen geven. Die in staat zijn een goede diagnose te stellen en een passende aanpak te ontwikkelen. Dat betekent een heldere verandervraag formuleren, het spelersveld in kaart brengen en op de juiste wijze inzetten, en inzicht hebben in actuele veranderstrategieën. Het betekent ook in staat zijn de verandervraag integraal te benaderen en naar het grotere geheel te kijken, vanuit meerdere perspectieven.

 

Hofnarren
Kortom: veranderen lastig? Klopt. Veranderen geen kunst? Het is in elk geval een kunde! Een vakgebied waarop de Gildemeesters van het Ontwikkelaarsgilde kundig zijn. De veranderaars, vooral gespecialiseerd in samenwerking, leiderschap en innovatievraagstukken, reiken organisaties de helpende hand. In de vorm van advies en ondersteuning. Veranderkundig adviseur en Gildemeester Léon Haver: “We hebben allemaal jarenlange veranderkundige praktijkervaring en weten dus waarover we praten. Als organisatiehofnarren bieden we een unieke, onconventionele aanpak om mensen uit hun patroon te halen en te laten groeien. We helpen mensen, teams en organisaties zich te ontwikkelen en in hun kracht te zetten. We houden een spiegel voor, inspireren, coachen, verbinden en geven ruimte.”

 

Met het Gilde zelf naar meesterschap
Zoals het een goed Gilde betaamt, leiden de Gildemeesters ook anderen op tot meesterschap. Reden voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) om het Ontwikkelaarsgilde te vragen een geheel nieuwe en op de praktijk toegesneden posthbo-opleiding Veranderkunde te ontwikkelen. Organisatieadviseur, veranderaar en Gildemeester Judith Iking, die samen met Léon de opleiding ontwikkelde en de studenten begeleidt: “Het is een negen maanden durende opleiding geworden, die de veranderaar actuele inzichten, onmisbare kennis en praktische tools biedt. En naast het werk gevolgd kan worden. Een opleiding vol intervisie, casuïstiek en een veranderkundige opdracht die in de eigen organisatie uitgevoerd kan worden. Door mensen uit de praktijk voor mensen in de praktijk.” De volgende leergang Veranderkunde |Sturing geven in verandering begint op 11 oktober 2019. Een unieke kans voor ondernemers, managers en (HR)-adviseurs, die sturing willen of moeten geven aan veranderingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masterclasses vol inspiratie
Zoek je inspiratie, maar heb je geen tijd om een opleiding te volgen? Dan zijn de inspirerende, interactieve masterclasses Veranderkracht een waardevol alternatief. Op de praktijk afgestemde masterclasses, gegeven door meesters in veranderen organisatiekunde. Léon Haver: “Veel mensenvolgen samen met collega’s de masterclasses. Samen geïnspireerd raken en hetzelfde referentiekader krijgen. Ook zorgt het voor verbinding.” De masterclasses sluiten ook aan op de opleiding.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEZERSAANBOD BLAUWTULP

Speciaal voor de relaties van Blauwtulp Wealth Management: 50% korting op de masterclass Verandering, totempalen en magie, een antropologische kijk op (cultuur)verandering door Dr Daniëlle Braun corporate antropoloog, spreker, chief en oprichter van de Academie voor Organisatiecultuur.

Ga snel naar www.blauwtulp.com/lezersaanbod


ZELF AAN DE SLAG

Post-hbo-opleiding Veranderkunde

Wil je meer weten over de post-hbo-opleiding Veranderkunde kijk naar op https://www.han.nl/opleidingen/post-hbo/veranderkunde/

Programma Masterclasses

 • 3 oktober 2019: Drs. Shirine Moerkerken| Effectief interveniëren in
  complexeverandervraagstukken
 • 21 november 2019: Dr. Daniëlle Braun| Verandering, totempalen en magie –
  een antropologische kijk op (cultuur)verandering
 • 23 januari 2020: Dr. Hans Vermaak | Iedereen verandert – nu wij nog
 • 26 maart 2020: Dr. Marijke Spanjersberg| Een andere bril voor de veranderaar – wat houdt mensen gevangen in hun patronen en hoe
  doorbreken we die?
 • 14 mei 2020: Prof. Dr. Thijs Homan | De binnenkant van organisatieverandering

Ga naar www.blauwtulp.com/lezersaanbod en schrijf je nu in voor de Blauwtulp lezersaanbieding.