Kwartaal Nieuwsbrief

Gast artikel: TWENTSE HEKWERKEN ONDERNEMING


Al sinds 1963 bedient de Twentse Hekwerken Onderneming bv vanuit Enschede deze regio met o.a. hekwerken, poorten en diverse staalconstructies. Toenmalig productiemedewerker Jan Leeuwinga nam in 1976 THO over van zijn werkgever. Met zijn technisch inzicht en ondernemerszin wist hij het bedrijf te laten groeien.

Jan weet door het leveren van kwaliteitsproducten voor de juiste prijs vaste klanten als omliggende gemeentes, en bedrijven aan zich te binden. De opmerking “ wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken” gaat 100% op voor Jan Leeuwinga. Wanneer er moeilijke staal- en of poortconstructies gemaakt moesten worden, wisten de klanten Jan altijd te vinden.

Schuifpoorten van maar liefst 56 meter doorgangsbreedte, of het laten zakken van de stalen dakconstructie van het busstation in Enschede, niemand die het aandurfde, maar Jan kon het uitvoeren.

Dit bracht de THO van een klein, oud productiegebouwtje naar de 5000m2 locatie aan de Twekkeler es 34 te Enschede, waar zij nu zijn gevestigd.

Jan en zijn vrouw Betsy hebben 2 kinderen, een dochter en een zoon. Hun zoon (Rolf Leeuwinga) en de man van hun dochter ( Robert Schmidt) hebben ca. 12 jaar geleden het stokje van Jan overgenomen. Zij zijn nu een modern familiebedrijf met 15 medewerkers. Roberts oudste zoon Peter is ook al werkzaam in het bedrijf, dus de nieuwe generatie wordt ook al klaargestoomd voor de toekomst. Hun klantenbestand is zeer divers. Zij leveren tuin- en sierhekwerken voor de particuliere markt en voor de zakelijke markt ook grote industriepoorten en elektrisch aangedreven toegangspoorten. Waarbij het nu mogelijk is om vanaf de andere kant van de wereld via je smartphone te communiceren met degene die zich aan jouw poort meldt, met beeld en geluid. En vervolgens kun je dan je eigen poort open bellen, “gaaf wat nu allemaal mogelijk is toch?” aldus Robert. Tevens leveren zij sportkooien, pannakooien en Cruyff Coarts aan omliggende gemeentes en woningbouw corporaties. Kortom hun klantenbestand bestaat nu uit particulieren, hoveniersbedrijven, gemeentes, woningbouwcorporaties en bouwbedrijven. Dit spreidt het risico op “te weinig of geen binnenkomende opdrachten” in mindere tijden, geeft Rolf aan.

In de afgelopen crisisjaren bijvoorbeeld was het rustig in de bouw sector, en de gemeentes moesten zwaar bezuinigen, waardoor uit die hoek weinig opdrachten binnen kwamen. Woningbouwcorporaties investeerden echter wel gewoon door in hun bestaande huurwoningen, en dus ook in de omheiningen er omheen.

Particulieren kochten geen of weinig nieuwe huizen, maar knapten hun bestaande woning en tuin op. En zo kwamen vanuit die hoek de opdrachten binnen. Zo merken Robert en Rolf op dat wanneer ze hun diverse klanten correct blijven bedienen, zorgen voor een goede kwaliteit voor een juiste prijs, deze klanten de THO wel zullen blijven vinden in de toekomst.

Terugkomend op “senior”, deze geniet van zijn vrije tijd. Het verdiende geld in z’n werkzame leven heeft hij belegd bij Twents Effectenhuis. Het Twents effectenhuis is een verbonden agent van Blauwtulp. Gerben Peddemors adviseert hem hierin al vele jaren, om een zo goed mogelijk rendement te behalen. Dat betekend niet dat Jan dagelijks niets meer doet, hij is nog wekelijks te vinden bij de Twentse Hekwerken Onderneming.“ bloed kruipt waar het niet gaan kan”.