Kwartaal Nieuwsbrief

FONDS IN/FONDS UIT


Eruit: cash / Erin: AXA WF Framlington Europe Small Cap Fund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profiel: FundSelect Offensief
Het jaar 2018 is lastig in de zin dat we al een keer een verkoopsignaal hebben gehad voor diverse Europese aandelensectoren, maar dat de markt niet echt ging dalen. We hebben daarna weer een koopsignaal gehad voor diverse Europese aandelen, waaronder de Europese smallcaps. We hebben in het derde kwartaal dit segment weer met een oude bekende ingevuld: AXA WF Framlington Europe Small Cap Fund.

Een ervaren fondsbeheerder en een goed afgeronde strategie maken van AXA WF Framlington Europe Small Cap een aantrekkelijke optie. Isabelle de Gavoty beheert dit fonds sinds november 2008. In de loop van haar 22-jarige carrière heeft ze een stevige expertise opgebouwd in Europese small- en mid-caps. Haar lange ervaring en bewezen vaardigheden staan centraal in onze positieve beoordeling van dit fonds. Naast het runnen van dit fonds houdt De Gavoty toezicht op twee andere strategieën en geeft zij leiding aan een Europa small/mid-cap team van vier. Deze line-up heeft in de loop der tijd nogal wat veranderingen ondergaan, waaronder het vertrek van een van de reeds lang bestaande leden in 2015.

We merken op dat de algemene ervaring van het team is afgenomen, ondanks de duidelijke inspanningen om sinds 2014 middelen op te bouwen met de toevoeging van één fondsmanager en twee junior analisten.
De Gavoty’s vermogen om gebruik te maken van AXA’s grotere middelen in Europees eigen vermogen, waaronder een aanzienlijke aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk, blijft een pluspunt. De  beleggingsstrategie is ook een van de sterke punten van het fonds.
Het richt zich op small- en mid-cap groeiaandelen die worden verhandeld tegen een prijs die de fondsbeheerder als een redelijke prijs beschouwt.
De fundamentele analyse is grondig en omvat ontmoetingen met het management van bedrijven. De beheerder heeft het aantal posities sinds 2010 geleidelijk afgebouwd om rekening te houden met sterkere overtuigingen, tot 53 posities eind september 2017. De omvang van de outperformance in 2015 was verbazingwekkend dankzij een positieve aandelenselectie in bijna alle sectoren. Sindsdien zijn de resultaten meer gemengd, deels omdat het fonds te lijden had onder de cyclische opleving eind 2016. We maken ons geen zorgen over de recente underperformance. De langetermijnresultaten van de strategie op risicoaangepaste basis zijn zeer overtuigend, zowel ten opzichte van het gemiddelde van de referentiegroep als ten opzichte van de Morningstar Category index. Wij zijn van mening dat dit fonds het goed zal blijven doen voor beleggers. Het behoudt een Morningstar Analyst Rating Bronze.