Kwartaal Nieuwsbrief

All time high: Kans of gevaar?


Klanten vragen ons soms hoe het toch kan dat, ondanks het negatieve nieuws, de beurzen blijven stijgen. Aanleiding vormen tegenvallende berichten uit de Verenigde Staten, waar de inkoopmanagersindex van de industrie onverwacht verder kromp en de handelsoorlog op scherp werd gezet na nieuwe uitspraken door president Trump. Terwijl sprake is van een handelsoorlog en verhoren in verband met een impeachment tegen president Trump, braken de beurzen in de Verenigde Staten zelfs nieuwe records. In de volgende paragrafen aandacht voor een artikel van Ben Carlson, dat pas verscheen in Fortune en een interessante visie geeft op recordstanden op de aandelenbeurs.

Veel particuliere-, maar ook professionele beleggers en analisten begrijpen niet waarom de aandelenmarkten maar blijven stijgen en, met name in de Verenigde Staten, nieuwe records blijven breken, ondanks alle onzekerheid omtrent de handelsoorlog en de impeachment van Trump. De meest eenvoudige verklaring is volgens Carlson dat nieuwe records in de aandelenmarkten vaak gevolgd worden door weer nieuwe records, ongeacht de politieke mstandigheden en het nieuws.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lastige met beleggen is dat er altijd ontwikkelingen zijn die zorgen baren. Zelfs als zaken goed lopen en de aandelenbeurzen flinke stijgingen laten zien, zijn er altijd wel ergens donkere wolken aan de horizon te ontdekken. Gemeten vanaf 1928 is in de aandelenmarkt van de Verenigde Staten op 5% van alle handelsdagen sprake geweest van een nieuw record. Sinds de Tweede Wereldoorlog zat de beurs ongeveer 40% van de tijd op 5% afstand van een nieuw record en 54% van de tijd op een afstand van 10%.

De grafiek hieronder toont het aantal nieuwe all-time-highs per decennium voor de S&P 500, tot 8 november 2019. In de jaren 30 en 40 waren er geen nieuwe records door de beurscrash in 1929 en de depressie die erop volgde in de jaren 30. Het duurde tot 1954 tot de aandelen een nieuw record haalden. Nu klopt dit niet helemaal omdat de bovenstaande cijfers geen rekening houden met het dividend dat toen veel hoger lag. Toch kan er een lange periode zitten tussen opeenvolgende nieuwe records.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangrijk om je als belegger te realiseren is dat nieuwe records qua tijd vaak bij elkaar in de buurt liggen. Hoge rendementen trekken nieuwe beleggers aan. Die zorgen op hun beurt voor toenemende vraag naar aandelen waardoor deze nog verder kunnen stijgen, wat weer meer beleggers aantrekt. Op enig moment zal de beurs een echte top neerzetten waarna het lange tijd kan duren voor een nieuw record bereikt wordt. Het is echter onmogelijk te voorspellen op welk moment dat zal zijn.

Het feit dat de aandelenbeurs nieuwe records maakt is dus op zich geen teken om voorzichtig te worden. Wie voor de langere termijn belegt zal er rekening mee moeten houden dat aandelen meer stijgen dan dalen en dat nieuwe records volkomen normaal zijn. Na een all-time-high staan aandelen één, drie en vijf jaar later in 70% van de gevallen hoger. Dit gecombineerd met het feit dat op dit moment over het geheel genomen geen sprake is van euforie bij beleggers en de waardering van aandelen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar niet extreem hoog is, lijken de kansen op een verdere stijging in de komende tijd goed.