Kwartaal Nieuwsbrief

Aandelenbeurs technisch bekeken


De stijgingen op de beurzen zorgen ervoor dat alle signalen nog steeds op groen staan. Met name de beurzen in de Verenigde Staten doen het heel goed en maken nieuwe records. In de grafiek van de wereldaandelenindex MSCI World is te zien dat de opgaande trend van de afgelopen jaren in de laatste maanden een versnelling doormaakt.

Hoewel wordt in de media door sommige analisten wordt gewaarschuwd voor hoge waarderingen, is er op dit moment geen sprake van een extreem dure aandelenmarkt. Als gekeken wordt naar de gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 25 jaar is er geen sprake is van extreme waarderingen. In de Verenigde Staten staan de koers/winst-verhoudingen iets boven het 25-jaars gemiddelde, in Europa zitten de waarderingen rond het gemiddelde en in Japan en de opkomende markten zitten de waarderingen er nog onder. De huidige trend op de aandelenmarkten is heel krachtig. Door het ruime beleid van de centrale banken en de daarmee samenhangende lage rentestanden, kon de trend nog wel eens langer aanhouden dan menigeen verwacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarderingen zijn redelijk

Zoals te zien in onderstaande grafiek zitten de huidige waarderingen, onder, rond en iets boven het 25 jaars gemiddelde. Er is op dit moment dan ook geen sprake van extreem hoge waarderingen.